"4 Little Girls" 15.září,1963, Birmingham



Tyto čtyři dívky se staly 15. září 1963 obětmi bombového útoku na baptistický kostel v Birminghamu (Alabama). 
Bombový útok byl proveden v neděli časně ráno čtyřmi členy Ku Klux Klanu (Bobby Frank Cherry, Thomas Blanton, Herman Frank Cash,Robert Chambliss). Exploze nastala v 11:22, ve chvíli, kdy 22 dětí právě vcházelo do spodního podlaží kostela na závěrečnou modlitbu. Čtyři dívky výbuch nepřežily.


Addie Mae Collins (14 let)
Denise McNair (11let)
Carole Robertson (14let)
Cynthia Wesley (14let)

Událost následně vyvolala násilnosti v celém Birminghamu, ještě týž den zemřeli další dvě černošské děti. Šestnáctiletý Johny Robinson byl zastřelen policisty, když házel kameny po autech řízených bělochy. Dva bílí mladíci jedoucí na kole zastřelili 13-ti letou Virgil Wade, když byla venku se svým bratrem.

O několik desítek let později byl případ znovu otevřen a následné vyšetřování potvrdilo, že FBI měla důkazy proti útočníkum, ty ale na příkaz J. Edgara Hoovera nebyly zveřejněny. Robert Chambliss - Odsouzen v roce 1978 na doživotí, zemřel ve vězení v roce 1985. Bobby Frank Cherry a Thomas Blanton - Oba odsouzeni až o mnoho let později, kdy byl případ opět otevřen. Cherry v roce 2002, ale zemřel o dva roky později. Blanton byl odsouzen v roce 2001 a je stále ve vězení. Herman Frank Cash - Zemřel v roce 1994, aniž by byl obviněn.

Tragický příběh čtyř dívek byl tématem dokumentu „4 Little Girls“ režiséra Spika Lee, natočeného v roce 1997.









„4 Little Girls“ Spike Lee, (1997)


Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman