Kevin Carter "Děvčátko a sup (Súdán, 1993)"

Fotografie dítěte a supa stojícího opodál, pořízená během hladomoru v Súdánu v roce 1993 obletěla svět a velmi tvrdým způsobem se nás pokusila přimět k zamyšlení nad světem a jeho problémy. Autorem tohoto snímku je jihoafrický fotograf Kevin Carter a obdržel za něj Pulitzerovu cenu. Řekl bych, že většina, co sleduje dění se s touto fotografií setkala, ale už méně je známý příběh jejího autora.


Kevin Carter se narodil 13.září 1960 v Johannesburgu , svou kariéru začal jako fotograf sportovních událostí. V roce 1984 se rozhodl zdokumentovat rasistickou politiku v Jižní Africe pro Johannesburg Star. Carter byl první, kdo zaznamenal veřejné popravy zvané “Necklecing” a do světa se tak dostaly drastické záběry hořících těl.

Necklecing (viz foto níže) byl velmi tvrdý “trest” pro tzv. “zrádce” ve černošských komunitách v Jižní Africe, postihl napríklad ty, co podporovali systém apartheidu, včetně černošských policistů. Popravy tímto způsobem se prováděly v 80. letech a obět byla vždy svázána a poté polita hořlavinou a zapálena, Smrt nastala až po cca 20 minutách, tudíž pro oběti představoval “necklecing” velmi tvrdou a drastickou smrt.

V letech 90. – 94. se Carter setkal s dalšími třemi fotografy (Greg Marinovich, Ken Oosterbroek, a Joao Silva) a založili skupinu “Bang-Bang Club”, jejich cíl byl zaznamenat rasové bezpráví a násilnosti v chudinských čtvrtích Johannesburgu. Ačkoli tato část historie Jižní Afriky byla velmi negativní a vyžádala si mnoho obětí, Carter pokračoval ve své práci fotografa a dokumentoval konflitky ve světě.

V roce 1993 se dostal do Súdánu, kde byla země zasažena hladomorem a místní rebelové zde vyvolali dlouholetý konflikt.. V tomto období zachytil Carter zmíněnou fotografii děvčátka, které vyčerpané hladem leží v trávě a opodál stojí sup. Po svém zvěřejnění v New York Times se fotografii a hlavně autorovi dostalo vysoké pozornosti, stovky lidí volali do redakce a snažili se zjistit osud děvčátka.
Přes veškerou slávu a ocenení za tento snímek trpěl Carter častými depresemi spojené s výčitkami svědomí. V jeho případě to svým způsobem nebylo až tak překvapivé, protože lidské utrpení, které viděl bylo velmi těžké unést nebo se s ním “nějak” vyrovnat.

V roce 1994, na konci července Kevin Carter spáchal sebevraždu, z jeho posledních slov je možné odhadnout důvod k tomouto rozhodnutí.

"I am depressed ... without phone ... money for rent ... money for child support ... money for debts ... money!!! ... I am haunted by the vivid memories of killings and corpses and anger and pain ... of starving or wounded children, of trigger-happy madmen, often police, of killer executioners...I have gone to join Ken* if I am that lucky

* Ken Oosterbroek byl Cartrův přítel a člen skupiny Bang-Bang club, rovněž slavný fotograf, několikrát ocěněný za své snímky. V dubnu 1994 byl během přestřelky ve čtvrti Thikoza (25km od Johannesburgu) Oosterbroek zastřelen.













Dokumentární film: Death of Kevin Carter









Zdroj: wikipedia

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)