"Variace na Korán : islám v diaspoře" Orientální ústav, 1999




Autoři této monografie, jeř zahajuje českou řadu jubilujícího vědeckého časopisu Archív orientální, předkládají pohled na spletité osudy islámu "v diaspoře", to jest mimo ústřední arabské a další muslimské země.
Na základě pečlivého studia originálních materiálů osvětlují přístupnou formou podstatu vzniku a vývoj muslimských komunit v Evropské unii, na Balkáně, v Indii a v Číně.

I v současnosti se islám šíří do nových oblastí a také posiluje své pozice tam, kde již má své vyznavače. Zároveň reaguje na množství nových podnětů, které přinášejí odlišná prostředí a dynamický charakter doby. Předkládané studie přibližují, jak se muslimské komunity mohou efektivně integrovat do moderní pluralitní společnosti. Seznámit se s touto tematikou může být užiteční i u nás.

Islám se vyvinul jako třetí (a poslední) z velkých světových monoteistických náboženství. Stejně jako židovství a křesťanství vznikl na Blízkém východě a vycházel ze stejných nebo obdobných představ a idejí. Historické okolnosti způsobily, že islám se už od samých počátků své existence formoval nejen jako etický a náboženský kodex, ale též jako právní a politický systém. Zaplnil všechny póry společnosti, určil charakter ekonomických vtahů i formu politické administrace, sociální strukturu, kulturu i obsah duchovního života. 
Na rozdíl od jiných náboženství požaduje islám od svých věřících "komplexní přístup", jenž neodlišuje sekulární a náboženskou sféru.To je jedna z příčin silné muslimské spolupatřičnosti a solidarity, která je ovšem jinověrci často nahlížena jako agresivní či dokonce fanatická. 
Tento názor vedl ke vzniku tradičního klišé, že islám byl šířen "s Koránem v jedné ruce a s mečem v druhé". Avšak už krátký pohled na dějiny islámu tuto tezi vyvrací. Více než meč se o jeho šíření zasloužily různě motivované konverze v dobytých oblastech i daleko za jejich hranicemi.

(První odstavec je anotace ze zadní strany knihy, druhý text je krátký úvod ze strany 8.,
autoři: Luboš Kropáček a L´ubica Obuchová)

..............................
Název: Variace na Korán : islám v diaspoře
Kolektiv autorů: Luboš Kropáček, Eduard Gombár, Dagmar Marková, L´ubica Obuchová
Vydavatelství: Praha, Akademie věd České republiky, Orientální ústav
Rok vydání: 1999
Počet stran: 174 s.
..............................



Obsah



1. Půlměsíc na severní obloze (Muslimové v zemích Evropské unie)

Luboš Kropáček


2. Osmanské dědictví (Šíření islámu na Balkáně)

Eduard Gombár


3. Zelená v záplavě oranžové (Osudy islámu v Indii)

Dagmar Markov


4. Žít v čistotě a pravdě (Muslimové na čínském území)

L´ubica Obuchová



Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)