"Objevení staré Afriky" Basil Davidson (Mladá fronta, 1962)


Tato kniha je o Africe a Afričanech žijících na jih od Sahary v době asi patnácti set lety či více let před začátkem kolonialismu.
Kniha chce v obrysech ukázat některé hlavní rysy afrického života a úspěchy africké civilizace v té době, a to na podkladě našich dnešních znalostí a odůvodněných domněnek, a přispět tak k pochopení dnešní Afriky a vlivů, které ji utvářely.

Kniha je založena na výsledcích práce vědeckých odborníků z rozsáhlého časového údobí, hlavně však z posledních deseti let či dvaceti let, která byla pro africkou historii a archeologii obzvlášť plodná.

Kniha Basila Davidsona shrnuje výsledky historických, etnografických a archeologických bádání Angličanů, Francouzů, Němců, belgických, italských, amerických a afrických institucí. Davidsonova snaha o syntézu nových objevů různých badatelů a pokus o nový výklad nejstarších dějin Afriky. (…)
Objevení staré Afriky bylo přijato příznivě nejen kritikou literární, ale bylo oceněno i ve vědeckých kruzích, její překlady vycházejí už v jedenácti zemích Evropy i Asie. Tato kniha má pokračování nazvané „Černá matka“ (Black Mother, London, 1961); zachycuje období otrokářství a kolonialismu v Africe. Obě knihy se čtou jako napínavé romány, ale ve skutečnosti jimi vlastně nejsou a mají zcela jiné ražení a funkci. Jde spíše o živě zpracované historické studie a vědecké dokumenty, které jsou nejen srozumitelné a často ohromující pro laika, ale které zároveň přinášejí mnohé podněty a nové údaje zasvěcenému čtenáři i odborníkovi historie.
Obě knihy vzešly z dlouholetého studia historické literatury Afriky a přinášejí i výsledky autorových novinářských poznatků a cestovatelských zkušeností. Davidson totiž měl jako žurnalista možnost navštívit většinu afrických zemí a řadu archeologicky a historicky významných míst, o kterých v obou knihách píše. Za jeho delšího pobytu v Angole a Kongu pak vznikla další publikace, nazvaná „Afrika se probouzí“ (Africa Awakening, London, 1955), která je pohledem do historie a současného života v obou afrických zemích.

(Anotace je převzata z úvodu a doslovu, autoři Josef Polišenský a Josef Wolf, strana 343 – 344)

........................................
Název: Objevení staré Afriky
Originální název: Old Africa Rediscovered (Victor Gollancz LTD, 1959)
Autor: Basil Davidson (1914-2010)
Překlad: František Jungwirth
Doslov a poznámky: Josef Polišenský a Josef Wolf
Obálka a graficky úpravy: Oldřich Hlavsa
Vydavatelství: Praha, Mladá fronta
Edice: Kolumbus, svazek 12
Rok vydání: 1962
Počet stran: 363 s.
........................................

















Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman