John Henrik Clarke (1915 — 1998)




John Henrik Clarke
(1.ledna, 1915 — 16.července, 1998)

- byl afroamerický spisovatel, historik, profesor a básník, a v 60.letech patřil mezi první  zakladatele Afrických studií.

- své jméno si změnil podle norského dramatika a básníka Henrika Ibsena

- v době hospodářské krize se Clarke rozhodl odjet z Alabamy do New Yorku, do čtvrti Harlem, kde navštěvoval Harlem History Club a The Harlem Writers' Workshop, a rozvíjel své znalosti o Afro-Americké historii. Rovněž studoval historii a literaturu na Kolumbijské Univerzitě v New Yorku. Své vzdělání částečně získal jako samouk, mezi jeho mentory patřil portorikánský historik Arturo Alfonso Schomburg

- Dr.Clarke patřil k zastáncům Panafrikanismu a ve svých přednáškách a publikacích se snažil o oživení a znovunabytí sebevědomí pro černochy v USA.


- Kromě vyučování na Hunterově a Cornellově Univerzitě se v roce 1968 podílel na založení Asociace studií afrického dědictví, která se snažila podporovat černošské umění, literaturu a studium historie.


- Rovněž se zasloužil o založení černošského časopisu Harlem Quarterly, dále psal recenze knih do Negro History Bulletin, nebo články pro časopisy Freedomways, Pittsburgh Courier nebo The Ghana Evening News.


- Dr.Clarke byl blízký přítel Malcolma X, čtyři roky po jeho tragické smrti pospal svůj vztah s touto ikonou Afroamerické historie v knize Malcolm X: The Man and His Times.




Ukázka básní J. H. Clarka



Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman