"Studie dětství" James Sully (J. Pelcl, 1899)




Kniha J.Sullyho je bohatou snůškou dokladů odpozorovaných skutečností. Bylo ji dokonce až vytýkáno, že prý má ráz tuze "anekdotický", avšak neprávem zajisté, neboť slouží naopak jen ke cti spisovateli, že nedá se svést k ukvapenému a předčasnému sestrojování teorií a hypotéz, nýbrž že se moudře omezuje na obtížnou a zdlouhavou práci průpravnou, sbíraje, roztřiďuje a analyzuje co možno hojná fakta ze života dětského.

Uznání zasluhuje také jeho umírněnost při pronášení úsudku na základě vlastních pozorování; nestává svoje osobní náhledy jako dogmata, nýbrž zcela loajálně uvádí i takové případy, které mluví proti všeobecné platnosti toho, co se již zdálo pravidlem. Má tedy kniha jeho tu dobrou stránku, že nepodává nám fáze vývoje dětské mysli ve světle předpojatosti osobní, nýbrž, že její materiál má trvalou cenu pro vědecké pozorování. Avšak při vší této objektivní střízlivosti nazírání má Sully stále na paměti, že nepíše jen pro psychology, nýbrž i pro praktické pedagogy, pro učitele a rodiče, a proto jest jeho kniha psána slovem přístupným, lehkým a zábavným, tak že ji každý, kdo se o děti zajímá, zajisté rád pročte.

Mimo to nesmí být opomenut ještě jeden moment, který dodává nemalého půvabu této studii; Sully totiž lne k předmětu svého pozorování, k dětem, opravdu s něžnou láskou, tak že by se mu snad mohlo u vytýkat, že jim místy trochu nadržuje a nadsazuje v jejich prospěch.


"Bůh dej, aby naše pozorování maličkých nikdy nezničilo rozkošnou prostotu a bezděčnost jich konání, a nezměnilo je v nepříjemné malé herce, úplně vědomé své úlohy a dychtící po obdivu."

"Studie dětství" James Sully


*************************************
Název: Studie dětství
Anglický originál: "Studies of Childhood" (1895)
Autor: Sully, James, 1842-1923
Překlad: O. Sýkora
Vydavatelství: první vydání: J. Pelcl, 1899, druhé vydání: B.Kočí, 1923
Počet stran: 391
Formát: 18 cm
*************************************






Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)