"Výročí úmrtí Gil Scott-Herona"






V květnu si připomínáme výročí úmrtí afroamerického umělce, který sehrál důležitou roli jak v době své vrcholné kariéry, tak i na konci 80. let, kdy se stal významným zdrojem inspirace pro rapové kapely (P.E., BDP, Ice T, Mos Def aj.). V této spojitosti byl často označován za "kmotra rapu", on sám ale tento titul nikdy nepoužíval a dokonce v básni "Poselství poslům" demonstroval svůj názor na rap a jeho přínos. Hudební, umělecký a i lidský přínos GSH nespočívá v tom, co říká, ale jak.

Pravděpodobně existuje hodně písní o válce ve Vietnamu, ale jen některé jsou tak silné jako "Did you hear what they say". Říkat kritiku, ale zároveň sledovat hranice, které nesmíme překročit, abychom neztratili ty, co kritizujeme, tuto schopnost má "Peace go with You brother". Odkaz politika Malik al-Shabazze je časté téma v textech, skoro to už vypadá jako klišé, je ale skutečně málo momentů, kdy si vzpomeneme na sílu jeho slov. Básně "Whitey on the moon", "Evolution (and Flashback)" nebo "No Knock" potvrzují, že bratr Malcolm byl tím hlavním zdrojem inspirace.

Odchod někoho blízkého nebo člověka, ke kterému máme určité sympatie, je chvíle, kdy se v nás kumuluje mnoho emocí a máme všichni tak trochu chuť bilancovat. Jakmile ale vše dojde do této fáze, začíná být celá záležitost dost směšná a význam člověka, kterého jsem si chtěli připomenout se začíná ztrácet nebo z něj děláme něco, čím není/nebyl.

Jestliže budeme chtít znát odpověď na život GSH a jak jej viděl on sám, odpověď lze nalézt nejen ve skladbě "Spirits".
"Moje požehnání nebylo pouze v mých slovech nebo hudbě. Ani v mém umění. Můj celý život byl požehnaný. V radosti mých dětí, v síle mé rodiny, v příležitostech podělit se s něčím cenným, vše toto přivedlo do mého života velký počet lidí jak velmi zkušených, tak plných radosti." (1)
..tak i v rozhovoru pro časopis Fader, když právě vyšlo jeho album "I´m new here".

"Je úplně jedno, jak dalece jsi zašel špatným směrem. Vždy se můžeš vrátit zpět." (2)

GSH byl typ člověka, který byl smířen s životem, myšleno pozitivně, nebyl ignorant, což koneckonců dokazuje 15 alb a tři knihy. Být smířen znamená pracovat s tím co máme a udržet v sobě pokoru. Kombinace těchto vlastností zaručuje přijmutí vlastního života a i jeho konce.

"Hledám cestu,
Hledám východisko z tohoto zmatku,
Hledám znamení, které mi ukáže cestu domů.
Nech mě plavat po proudu řeky,
Daleko ode všeho.
Řeky mých otců, řeky mých otců.
Doveďte mě domů, prosím doveďte mě domů..." (3)

(1) text z bookletu desky "Spirits", listopad 1993
(2) rozhovor s Gil Scott-Heronem pro časopis Fader, únor 2010 Odkaz ZDE
(3) skladba "Rivers of my fathers", album Winter in America" (Strata-East, 1974)




: překlady poezie Gil Scott-Herona:






* Foto: tahen from blog "POOPSPLAT"

Populární příspěvky z tohoto blogu

ERIC GARNER "I Can´t Breathe" (RIP)

"Tři dimenze modernismu" Daniel Bell (1978)

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)