Reakce KRS-Ona na obvinění Afrika Bambaaty z pedofilie



Kauza nařčení vůdce hnutí Zulu Nation z pedofilie očividně hýbě hip hopovým světem, přinejmenším městem NYC, a ke slovu se ohlásila neméně významná legenda. The Teacha, blastmaster KRS One. Rapper rovněž pocházející ze sídliště Jižní Bronx, severní části města New York. Nyní je ale tento adorovaný umělec a aktivista v nemilosti a ačkoli to v případě legend, zakladatelů, vůdců nebývá časté, je terčem velmi silné kritiky za své vyjádření k této kauze. Mezi nejsilnější kritiky patří radiový veterán DJ Star (vlastním jménem Troi Torain), sám sebe nazývající The hater, který ve své show THE STAR CHAMBER (SHOT97) 
bedlivě sleduje dění, dělá rozhovory se členy Zulu Nation a dalšími osobnosti zlaté éry Hip Hopu.

KRS One hodnotí činy člověka


Co se stalo. V show Drink Champs rappera Noreagi (člen dua Capone-n-Noreaga) a DJe EFN byl  22.4.2016 host zmíněný KRS One a jedna z otázek byla, co si myslí o obvinění Afrika Bambaaty. Jeho reakce byla toto:


V prvé řadě, kontroverze není nutně pravda. Co teď chceme je pravdu, to ale nutně znamená informace, ne drby. To co se děje, není ani debata. ” (…) “Pro mě, jestli jde o hip hop, nic nemůže být upřeno Afrika Bambaatovi. Jestli se ale chcete šťourat v jeho osobním životě a v obviněních, která byla vznesena, mně osobně to je up….e” (…) “Já osobně jsem v kontaktu s lidma, který jsou pochybný neustále. Ne ve spojitosti se znásilněním, ale znám různý típky. Rozumíš, když znáš někoho, kdo byl v kriminále, někoho, kdo byl na ulici… Když žiješ v ghette znáš prostě lidi, co někoho zastřelili. Típky, co jsou na útěku před policajtama (…) Já tyhle lidi nesoudím. Může to bejt prostě můj kámoš a tak to je. Co děláš teď, tvoje kšeftování, kriminalita, všechny ty s….čky, cokoliv děláš seš zkrátka jen ty sám, je to jen tvoje věc.”
Koment a video z tohoto rozhovor je zde

The teacha vrací úder

Toto ale není pro KRSe první bitva a proto na svém webu napsal začátkem května pár slov ke kritice své osoby. Text nazval “Soustřeď se a ignoruj nenávistníky (Část I.)”. Apologetika je velmi obecná a svým způsobem s ní lze jen souhlasit, je ale vyřčena ve špatný čas a ve špatných souvislostech. KRS One říka přibližně toto:

“Jsem skutečně znepokojen z vznesených obviněních proti Afrika Bambaatovi, nenechám se ale zaplést do kontroverze, ve která, jak se zdá, jde více o sebe-zviditelnění a pomstu, než o spravedlnost. Samozřejmě mi jde o mladého člověka, který je zneužit, můj celý život je založen na ochraně a následné výchově mladých lidí; učím a inspiruji mladé lidi každý den! Ale jak sami můžete vidět, nezodpovědné titulky “KRS-Onovi je jedno, jestli Afrika Bambaataa zneužívá děti” a snahy udělat z jednoho mého staršího tracku něco, co zpochybňuje můj charakter, je přesně ten typ senzacechtivých pomluv, na který ja opravdu s..ru. Soustřeďme se a ignorujme tyhle nenávistníky.”

Celý text na
http://www.krs-one.com/

Již zmíněný Star, ale i další weby kroutí hlavou nad jeho výroky a KRS One byl nařknut z ignorance. Vše nyní vypadá, jako by aura legendy nebyla tak neprůstřelná a vše se ještě přiostřilo, když se Star v jednom ze svých videí opřel do KRS Ona ještě více a zpochybňuje přímo i jeho, a to díky skladbě "13 and Good". Celé Starovo video je zde “What Did KRS ONE Mean By 13 & Good?" a jestli vás zajíma lyrika zmíněného tracku, klikejte sem “13 and Good” od BDP.


13náctiletá holka je dobra…(?)


Jak bylo řečeno výše, Dj Star se pustil, jak je jeho zvykem, velmi nemilosrdně do rapperova textu ze začátku 90. let. Skladba “13 and Good” vyšla v roce 1992 a je (dost zvláštní náhoda), že toto album Boogie Down Production pojmenovalo "Sex and Violence". Text samotný se vágností a morální nejasností dost podobá obhajobě jak sebe, tak Bambaaty. KRS nejprve mluví, že potkal holku, o které si myslí, že jí je kolem 21, pak ale zjistí, že jí je 13 a říká, že “z tohohle musí rychle vypadnout”. Problém ale je, že se celou skladbou nese KRSovo dilema “she was GOOD!” a není jasné, jak se k celé věci staví. Sám Star tvrdí, že “morálka v tomhle songu rozhodně není”.


Richard (16.5.2016)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alex Haley Tells the Story of His Search for Roots

Nový orient na téma: muslimové ve světě svém i cizím (články od 50. let do současnosti)

"Manifest radikálního realismu" Dominik Forman

"Z průpovědí arabských" Zuzana Kudláčková (Litera Proxima, 2011)